Ob velikonočnih praznikih radi podarjamo čokoladne zajčke. Koliko pa v resnici poznamo potrebe teh ljubkih živali? Kunci so zvesti in skrbniku vdani hišni ljubljenci. Potrebujejo veliko pozornosti, mirno okolje brez hrupa in pravilno oskrbo.

Več časa živali nameniš, bolje jo razumeš

Preden v svoj dom sprejmemo kunca, moramo spoznati njegove potrebe. Zanj bomo skrbeli tudi do 10 let. Kunci se ne oglašajo, zato jih spoznamo z druženjem in opazovanjem. Tako prepoznamo njihovo počutje. Če se vedejo drugače, so morda bolni. Takrat je čim hitreje treba obiskati veterinarja.

Miren in varen prostor

Za kunca pripravimo veliko kletko. Postavimo jo v sobo, kjer ni hrupa, glasnega loputanja z vrati, glasnega tv sprejemnika ali radia. Hodnik ni primeren. Njegov prostor ne sme biti na prepihu, na vročini ali tako, da se na kletko upirajo sončni žarki. Kunec sodi med glodavce, zato pazimo, da nam ob vsakodnevnih izpustih ne pogrize električnih kablov (naprimer za računalnik). Kunec naj bo vsak dan tudi nekaj ur spuščen. Zelo rad se druži z ljudmi, hodi za nami, izbere si prostor za opazovanje. Pogosto sedi zraven otrok, če se mirno igrajo.

Kletka za kunca

V prostorni in visoki kletki naj se kunec lahko povsem iztegne, kadar stoji na zadnjih dveh tačkah. Na dno kletke pripravimo steljo (posušena žagovina, seno). V kot kletke namestimo trikotni plastični wc, Kletko čistimo s topo vodo enkrat na teden, posodo za lulanje pa vsak dan. V napajalniku vodo menjamo vsak dan in vsakič preverimo, da dobro deluje.

Hranjenje

Zjutraj in zvečer hranimo z mešanicami žit, briketi, ki jih kupimo v specializirani trgovini. Ponudimo lahko zelenjavo in sadje, ki pa ga je nujno dobro osušiti, sicer ima kunec lahko prebavne težave. Vsak dan ponudimo dovolj sena, s katerim si brusi zobe, da mu ti ne zrastejo preveč. Zraven sodi sveža voda.

Razmnoževanje

Kunci so spolno zreli že pri treh mesecih, zato se zelo hitro namnožijo. Kunčji par kastriramo ali steriliziramo, nato ju lahko nastanimo skupaj. Tudi zanje, kot za vse domače živali, je zelo težko najti varne in odgovorne skrbnike, ki  živalim nudijo oskrbo in pogoje, ki jih potrebujejo. Žival ne more biti igrača. Nikoli ni samostojna, odvisna je od nas ljudi. Zato je preprečevanje rojstva mladičev zelo dobra odločitev.

Na kaj moramo biti posebej pozorni?

  • Kunci so zelo občutljivi na prepih. Če glavico ne držijo normalno, ne čakaj, obiščita veterinarja.
  • Trava zunaj je lahko umazana ali zastrupljena, preveri, preden jo natrgaš.
  • Radi grizljajo odpadle veje in listke na njih.
  • Na bližino psov ali mačk kunca navajamo potrpežljivo in počasi. Pogosto postanejo dobri prijatelji.
  • Kunca ne puščajmo brez nadzora z drugimi živalmi ali malimi otroci.
  • Nikoli ga ne puščamo v hrupnem okolju.

Če se kunec vede drugače kot običajno, ga peljimo na pregled, ne odlašajmo:

Klinika za ptice, kunce, glodavce, male sesalce in plazilce v Ljubljani 01-4779-251 (8h-15h)

Celoten članek si lahko preberete v reviji Moj planet (marec 2021).

Mojca Furlan

Vir: Moj planet kunci 1 in 2

Dostopnost