pust1Na pustni dan so knjižnico obiskale tudi maske. Med knjižnimi policami so pustile osem pustih motivov. Ali jih najdete?

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

miniV ponedeljek, 22. 1. 2018, so knjižnico obiskali učenci 3. b. Seznanili so se s priljubljenimi knjigami, med katerimi bi poudarila dela mladinske pisateljice Christine Nostlinger: Mini ima talent; Mini ni strahopetka; Franceve ljubezenske zgodbe, Debela Nela in zavaljeni Jani ter TV Karel.

Simona Felicijan, knjižničarka

pustolovscinaV ponedeljek, 18.12.2017, se bo začela zimska pustolovščina. Končala se bo 28. 2. 2018. Potekala bo v knjižnici. Ižrebaj listek z naslovom knjige, jo preberi in nariši sliko, ki ti je najbolj všeč. Prinesi jo v knjižnico in dobil boš nagrado.

Alina, Zara, Anja, 4.a

zlata hruskaV sredo, 22. novembra 2017, so se v Cankarjevem domu predstavile založbe, katerih knjige za otroke in mladino iz leta 2016 so prejele znak za kakovost ZLATA HRUŠKA, in dobitniki priznanj ZLATA HRUŠKA.

Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig, ki ga dodeljujeta Mestna knjižnica Ljubljana -Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in Slovenska sekcija IBBY.

Ob tem dogodku je v knjižnici pripravljena razstava knjig. Vabljeni!

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

 

 

 

zvezdeProjekt Rastem s knjigo je namenjen sedmošolcem in se bo izvajal v oktobru; dne 20. 10. 2017 bodo učenci obiskali splošno knjižnico Prežihovega Voranca na Viču v dveh skupinah. Učenci 7. a in 7. b bodo imeli malico ob 8:20 in odšli v knjižnico po malici. V šolo se bodo vrnili na 4. šolsko uro. Učenci 7. c bodo v knjižnico odšli po malici ob 10:20 in se vrnili na 5. šolsko uro.

V knjižnici bodo imeli za njih pripravljen program - predstavitev knjižnice in knjiž. inf. znanja, predstavitev knjige Mihe Mazzinija Zvezde vabijo. Izbrano knjigo bodo učenci prejeli v dar.

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

slovarjiOb evropskem dnevu jezikov, ki ga od leta 2001 praznujmo vsako leto 26. septembra, smo v šolski knjižnici razstavili plakat, ki bo skupno delo učencev OŠ Trnovo. Oblikovali sta ga petošolki Ela in Nika, učenci pa so vabljeni, da si v slovarjih, ki so razstavljeni poleg plakata, izberejo besedo v tujem jeziku in jo napišejo na plakat.

Jerneja Černilogar, knjižničarka

Učenci od 1. do 5. razreda opravljajo bralno značko pri razrednih učiteljicah; učenci od 6. do 9. razreda pri knjižničarkah ali učiteljih slovenščine. Učenci od 6. do 9. razreda si knjige izberejo po svojih željah; kdor želi, jim pri izbiri svetujeta tudi knjižničarki.

 

Navodila za opravljanje bralne značke 2017/18

 

6., 7. razred

Učenci preberejo 3 leposlovne knjige (ena je lahko poučna/strokovna) in 1 pesniško zbirko.

 

8., 9. razred

Učenci preberejo 4 leposlovne knjige (ena je lahko poučna/strokovna) in 1 pesniško zbirko.

 

Knjige lahko predstavijo postopoma ai vse naenkrat, in sicer izbirajo lahko med naslednjimi možnosti:

 

- pogovor s knjižničarkama ali učitelji slovenščine

- izdelava ilustracije

- izdelava miselnega vzorca

-pisanje kratkega osebnega dnevnika branja (razmišljanja o/ob knjigi)

- z debato v okviru razrednega bralnega kluba

- pisna obnova dela

 

Bralna sezona se je začela 17. septembra 2017 in se bo zaključila 2. aprila 2018, na svetovni dan knjig za otroke.

 

 

 

 

S 17. septembrom se vsako leto začne branje za bralno značko, ki se uradno zaključi 2. aprila, svetovnim dnevom knjig za otroke. Mentorji branja spodbujamo otroke za branje, zato tudi v septembru namenimo nekaj ur temu. Danes, 20. 9. 2017, so knijžnico obiskali učenci 7. a. Želimo jim prijetno branje!

Simona Felicijan, knjižničarka

V septembru prvič obiščejo šolsko knjižnico prvošolci. Do zdaj so knjižnico obiskali učenci 1. b in 1. c; spoznali so namen knjižnice in prostor ter prisluhnili pravljici o Piki Nogavički v knjižnici. V dar so prejeli tudi knjigo Petra Svetine: Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom.

Simona Felicijan, knjižničarka

Knjižna pomočnika Špela Rebić in Filip Lužar iz 3. b sta se odločila za knjižni projekt Iščemo vesoljčka, ki poteka takole:

"Kadar prideš v knjižnico, samo reči, da hočeš iskati vesoljčka in naj se lov začne. Pa veliko sreče." Najdi tri knjige, ki ti jih pove ga. knjižničarka in v njih najdi vesoljčka."

Igra je sestavljena iz treh krogov. V prvem krogu bralci iščejo knjige: Zlata Čebelica; Kekec in bedanec (Josip Vandot) in Čofli (Andrej R. Roza). V vsaki knjigi se skriva del vesoljčka. Ko najdejo vse knjige in vse dele vesoljčka, sestavijo vesoljčka. Sledita drugi krog s knjigami: Čarobna bolha Megi in želvici Taška in Toni (Desa Muck), Živalske zgodbe, Guliver med pritlikavci (Jonathan Swift) in tretji krog, kjer poiščejo knjige An ban ciciban, Bazilisk (Brigitte Weninger) in Pepelko. Vabljeni k sodelovanju!

Simona Felicijan, knjižničarka

Po knjigi Novice z Aleje mlečnih zobkov (avtorice Anne Russelmann) je nastala skrivanka, ki jo je sestavila knjižna pomočnica Ela Jezovšek iz 4. a. Namenjena je bralcem 1. triade. Vabljeni k sodelovanju!

Simona Felicijan, knjižničarka

 

dan knjigeV počastitev mednarodnega dne knjig za otroke knjižni pomočniki pripravljajo v knjižnici nekaj dejavnosti: kviz o Hansu C. Andersenu, skrivanke in razstavo knjig znamenitega pravljičarja. Vabljeni!
Naloge najdete v priponki.

knjižničarke Barbara, Irena, Simona

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.