Skupina otrok iz Vrtca Trnovo nas je skupaj s svojimi vzgojiteljicami danes, 26.4.2018, prvič obiskala v šolski knjižnici. Z navdušenjem so si ogledali našo zbirko knjig. Prelistali niso le slikanic, pač pa so iz knjižnih polic izbrali tudi atlase, Dalmatinovo biblijo ter slovenske klasike. Zaradi zanimive pisave so veliko zanimanja požele tudi knjige iz našega kitajskega oddelka.

Za konec so prisluhnili pravljici Čas za piratsko malico in si izposodili nekaj knjig za v vrtec.

 

Jerneja Černilogar in Simona Felicijan, knjižničarki

pomočnikiUčenke Mila, Zarja in Lara iz 4. a so si izmislile pomladno dogodivščino v knjižnici. Navodilo je naslednje: "Popeljite s v pomladno dogodivščino. Izžtrebajte listek, na katerem piše naslov knjige, ki jo moraš prebrati. Ko prebereš knjigo, odgovori na vse tri uganke. Uganke položi v škatlo za žrebanje. Na listek se podpiši." Učenci lahko sodelujejo do 1. 5. 2018. Vabljeni!

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

 

mucaOb 2. aprilu - mednarodnem dnevu knjig za otroke - so pri pravljičnem krožku ustvarjali učenci 1. b pod vodstvom učiteljice Stanke Ilar. Čudovite ilustracije, nastale po znameniti pravljici Ele Peroci: Muca copatarica, so razstavljene v knjižnici.

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

andersenMednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY podeljuje Andersenove nagrade za mladinsko književnost in ilustracijo pisateljem že od leta 1956, od leta 1966 pa tudi ilustratorjem za celotni opus. V knjižnici si lahko ogledate razstavo knjig slovenskih pisateljev in ilustratorjev, nominiranih za Andersenovo nagrado.

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

Učenci 5. c so 8. marca 2018 imeli v knjižnici učno uro o pomenu navajanja virov in literature pri govornih nastopih. Učenci so spoznali zapis osnovnih bibliografskih podatkov za knjigo z enim ali več avtorji in vadili navajanje literature.

Simona Felicijan, knjižničarka

pust1Na pustni dan so knjižnico obiskale tudi maškare. Med knjižnimi policami so pustile osem pustih motivov. Ali jih najdete?

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

miniV ponedeljek, 22. 1. 2018, so knjižnico obiskali učenci 3. b. Seznanili so se s priljubljenimi knjigami, med katerimi bi poudarila dela mladinske pisateljice Christine Nostlinger: Mini ima talent; Mini ni strahopetka; Franceve ljubezenske zgodbe, Debela Nela in zavaljeni Jani ter TV Karel.

Simona Felicijan, knjižničarka

pustolovscinaV ponedeljek, 18.12.2017, se bo začela zimska pustolovščina. Končala se bo 28. 2. 2018. Potekala bo v knjižnici. Ižrebaj listek z naslovom knjige, jo preberi in nariši sliko, ki ti je najbolj všeč. Prinesi jo v knjižnico in dobil boš nagrado.

Alina, Zara, Anja, 4.a

zlata hruskaV sredo, 22. novembra 2017, so se v Cankarjevem domu predstavile založbe, katerih knjige za otroke in mladino iz leta 2016 so prejele znak za kakovost ZLATA HRUŠKA, in dobitniki priznanj ZLATA HRUŠKA.

Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig, ki ga dodeljujeta Mestna knjižnica Ljubljana -Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in Slovenska sekcija IBBY.

Ob tem dogodku je v knjižnici pripravljena razstava knjig. Vabljeni!

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

 

 

 

zvezdeProjekt Rastem s knjigo je namenjen sedmošolcem in se bo izvajal v oktobru; dne 20. 10. 2017 bodo učenci obiskali splošno knjižnico Prežihovega Voranca na Viču v dveh skupinah. Učenci 7. a in 7. b bodo imeli malico ob 8:20 in odšli v knjižnico po malici. V šolo se bodo vrnili na 4. šolsko uro. Učenci 7. c bodo v knjižnico odšli po malici ob 10:20 in se vrnili na 5. šolsko uro.

V knjižnici bodo imeli za njih pripravljen program - predstavitev knjižnice in knjiž. inf. znanja, predstavitev knjige Mihe Mazzinija Zvezde vabijo. Izbrano knjigo bodo učenci prejeli v dar.

Simona Felicijan, Jerneja Černilogar, knjižničarki

slovarjiOb evropskem dnevu jezikov, ki ga od leta 2001 praznujmo vsako leto 26. septembra, smo v šolski knjižnici razstavili plakat, ki bo skupno delo učencev OŠ Trnovo. Oblikovali sta ga petošolki Ela in Nika, učenci pa so vabljeni, da si v slovarjih, ki so razstavljeni poleg plakata, izberejo besedo v tujem jeziku in jo napišejo na plakat.

Jerneja Černilogar, knjižničarka

Učenci od 1. do 5. razreda opravljajo bralno značko pri razrednih učiteljicah; učenci od 6. do 9. razreda pri knjižničarkah ali učiteljih slovenščine. Učenci od 6. do 9. razreda si knjige izberejo po svojih željah; kdor želi, jim pri izbiri svetujeta tudi knjižničarki.

 

Navodila za opravljanje bralne značke 2017/18

 

6., 7. razred

Učenci preberejo 3 leposlovne knjige (ena je lahko poučna/strokovna) in 1 pesniško zbirko.

 

8., 9. razred

Učenci preberejo 4 leposlovne knjige (ena je lahko poučna/strokovna) in 1 pesniško zbirko.

 

Knjige lahko predstavijo postopoma ai vse naenkrat, in sicer izbirajo lahko med naslednjimi možnosti:

 

- pogovor s knjižničarkama ali učitelji slovenščine

- izdelava ilustracije

- izdelava miselnega vzorca

-pisanje kratkega osebnega dnevnika branja (razmišljanja o/ob knjigi)

- z debato v okviru razrednega bralnega kluba

- pisna obnova dela

 

Bralna sezona se je začela 17. septembra 2017 in se bo zaključila 2. aprila 2018, na svetovni dan knjig za otroke.

 

 

 

 

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.