Novost knjižnice je knjiga Neverjetna leta avtorice dr. Carolyn Webster-Stratton. Priročnik je namenjen staršem otrok, starih od 2 do 8 let, in napisan kot podpora in pomoč pri reševanju težav.

Knjižničarka: Simona Felicijan

Pisatelj Luigi Ballerini je za mladinski roman Gospodična Evforbija leta 2014 prejel italijansko Andersenovo nagrado za najboljšo knjigo za bralce od 9 do 12 let.

Simona Felicijan, knjižničarka

"Drevo pravljic je zakladnica čudežnih podob in besedil, ki zaznamujejo sleherno otroštvo: Grimmove in Andersenove pravljice, Mehurčki, Moj dežnik je lahko balon, Ostržek, Deklica Delfina in lisica Zvitorepka ..."

 Simona Felicijan, knjižničarka

V knjigi Pet fantastičnih živali je zbranih pet klasičnih avtorskih slikanic:Crictor, dobri udav; Adelajda, leteča kengurujka; Emil, dobrosrčna hobotnica; Rufus, pisani netopir in Orlando, plemeniti jastreb.

Francoski pisatelj, ilustrator in kipar Tomi Ungerer je napisal več kot 140 knjig za otroke in odrasle ter je za svoje delo prejel Andersenovo nagrado.

Simona Felicijan, knjižničarka

 

 

koticek na koncu svetaDarilno izdajo z izborom zgodbic: O kokoški, ki ji je šlo vse narobe; Nahrbtnik; Luknjica; Zvonček; Zlatnik; Kotiček na koncu sveta, so prejeli prvošolci, bogati pa tudi knjižno zbirko šolske knjižnice.

Pesnica in pisateljica Anja štefan ter slikarka Marjanca Jemec Božič sta prvo slikanico živalskih zgodbic Melje,  melje mlinček ustvarili že leta 1999, nato pa sta pripravili še dve priljubljeni zbirki - Kotiček na koncu sveta in Gugalnica za vse.

Simona Felicijan, knjižničarka

 

Povest govori o Polhovem Gradcu nekoč in danes, spremno besedo je napisala Dušica Kunaver, zgodbo pa je ilustriral Igor Ribič. Uprizorjena je tudi v gledališki predstavi Polh in Gradec, ki jo izvaja KUD Dobrova.

Simona Felicijan, knjižničarka

polh rogovilezV zbirki Škratolovščine je izšla nova knjiga Polh rogovilež, pisatelja Uroša Grilca in ilustratorke Maše Kozjek. Knjiga bo razveselila učence 1. triade. Skozi pravljično zgodbo sledimo polhu, ki si mora po glasnih rogovilskih zabavah najti nov dom. Zgodba tvori tudi osrednjo zgodbo Polhovega doživljajskega parka - pravljično-doživljajske poti, ki se prične pri Polhograjski graščini in vodi po obronkih Polhograjske gore.

Simona Felicijan, knjižničarka

za starejseKnjižnica je tokrat bogatejša za več knjig založbe Malinc,  ki izdaja kakovostno mladinsko književnost in si prizadeva za večjo književno raznolikost. Osredinjena je na izdajanje avtoric in avtorjev španskega govornega področja in manjšinskih literatur, povezanih s špansko kulturo, kot so baskovski, katalonski in galicijski avtorji. Vse njihove knjige so oblikovane v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo. Slikanice so dvojezične, natisnjene tako v slovenščini kot v španščini.

Novosti so:

- Adijo Jona, Juan Kruz Igerabide

- Jona je žalosten, Juan Kruz Igerabide

- Jona in prestrašeni hladilnik, Juan Kruz Igerabide

Preberi več

pikoKnjiga Piko Dinozaver spada pod zlati izbor slovenskega mladinskega leposlovja. Leopold Suhodolčan je napisal tudi knjigo Krojaček Hlaček. Obe knjigi sta predpisani za Cankarjevo tekmovanje za 2. in 3. razred in sta oktobrska novost knjižnice.

Anastazija Lazić, 6. c

velecirkusNovost knjižnice je knjiga Velecirkus Argo, pisatelja Feria Lainščka. Predpisana je za Cankarjevo tekmovanje za 6. in 7. razrede. Preberite knjigo in popeljala vas bo v velecirkus; prepišite najljubši odlomek iz knjige in ga oddajte v knjižnico.

Anastazija Lazić, 6. c

peškaSlikanica prinaša zgodbo o drugačnosti, ki bogati svet.

knj poredniKnjiga je dvojezična v slovenščini in španščini in prinaša prigode Petita, ki je enkrat priden, drugič poreden, sam nima odgovora, zakaj je tako. Na koncu sklene in reče mami: "Mogoče sem pa poredno-pridna vrsta otroka. Drugega ni! Mhm, ne razumem ..." odvrne mama. Mama je pridna, ker ne razume, in poredna, ko mi ne da posladka. Je to morda nalezljivo?"

eliDuhovita zgodba o deklici, ki ima sladkarij vedno premalo, zagato reši tako, da odpre slaščičarno. Knjiga je izšla v zbirki Miškolinke, ilustriral pa jo je Zvonko Čoh.

o kraviČudovita slikanica pripoveduje o kravi Mrvici, ki se je postarala in ni imela več mleka, namesto mukanja je začela lajati. Ker je postala nekoristna, jo je čakala znana usoda. Ampak Mrvica se je sredi noči s kolesom pobegnila proti morju novemu življenju naproti, v svet bluza in stepa. 

mravljicePrigode štirih črnih mravljic so prvič izšle 2007 v zbirki Čebelica, tokrat je knjigo ilustriral Zvonko Čoh.

dirkalni pujsKnjiga je prejela nagrado za mladinsko književnost Deutscher Jugendliteraturpreis, razveseljuje pa mlade bralce, ki jim je všeč humor. Ilustrator je Axl Scheffler, znan po ilustracijah knjig Julie Donaldson. 

potovanjeKnjiga spada med največja imena litovske otroške književnosti, je znanstvenofantastična pripoved o šestih igračah - zajčku, psičku, žabi, pingvinu, punčki in pilotu, ki jih za novo leto odvržejo v smeti in se srečajo v gozdu ter skupaj odpravijo na planet igrač. 

groznovilcaV zbirko Čudaške prigode spada tudi knjiga Groznovilca v Hudi hosti. Ko pristane v Hudi hosti nenavaden čajnik, se dogodiščine za gozdne prebivalce začnejo. Knjiga je opremljena z ilustracijami Caroline Thaw. 

preglOb sedemdesetletnici pisatelja za otroke in mladino Slavka Pregla je izšla antologija njegovih kratkih zgodb. Med njimi so priljubljene zgodbe iz knjig Juha cviluha, Zvezda s čepico, Mala velika ribiča, Varja se pogovarja, Radovedne pravljice, Male oblačne zgodbe, Ujeti ribič, Priročnik za klatenje, Bojni zapiski mestnega mulca. Knjigo bogatijo tudi ilustracije.

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.