peškaSlikanica prinaša zgodbo o drugačnosti, ki bogati svet.

knj poredniKnjiga je dvojezična v slovenščini in španščini in prinaša prigode Petita, ki je enkrat priden, drugič poreden, sam nima odgovora, zakaj je tako. Na koncu sklene in reče mami: "Mogoče sem pa poredno-pridna vrsta otroka. Drugega ni! Mhm, ne razumem ..." odvrne mama. Mama je pridna, ker ne razume, in poredna, ko mi ne da posladka. Je to morda nalezljivo?"

eliDuhovita zgodba o deklici, ki ima sladkarij vedno premalo, zagato reši tako, da odpre slaščičarno. Knjiga je izšla v zbirki Miškolinke, ilustriral pa jo je Zvonko Čoh.

o kraviČudovita slikanica pripoveduje o kravi Mrvici, ki se je postarala in ni imela več mleka, namesto mukanja je začela lajati. Ker je postala nekoristna, jo je čakala znana usoda. Ampak Mrvica se je sredi noči s kolesom pobegnila proti morju novemu življenju naproti, v svet bluza in stepa. 

mravljicePrigode štirih črnih mravljic so prvič izšle 2007 v zbirki Čebelica, tokrat je knjigo ilustriral Zvonko Čoh.

dirkalni pujsKnjiga je prejela nagrado za mladinsko književnost Deutscher Jugendliteraturpreis, razveseljuje pa mlade bralce, ki jim je všeč humor. Ilustrator je Axl Scheffler, znan po ilustracijah knjig Julie Donaldson. 

potovanjeKnjiga spada med največja imena litovske otroške književnosti, je znanstvenofantastična pripoved o šestih igračah - zajčku, psičku, žabi, pingvinu, punčki in pilotu, ki jih za novo leto odvržejo v smeti in se srečajo v gozdu ter skupaj odpravijo na planet igrač. 

groznovilcaV zbirko Čudaške prigode spada tudi knjiga Groznovilca v Hudi hosti. Ko pristane v Hudi hosti nenavaden čajnik, se dogodiščine za gozdne prebivalce začnejo. Knjiga je opremljena z ilustracijami Caroline Thaw. 

preglOb sedemdesetletnici pisatelja za otroke in mladino Slavka Pregla je izšla antologija njegovih kratkih zgodb. Med njimi so priljubljene zgodbe iz knjig Juha cviluha, Zvezda s čepico, Mala velika ribiča, Varja se pogovarja, Radovedne pravljice, Male oblačne zgodbe, Ujeti ribič, Priročnik za klatenje, Bojni zapiski mestnega mulca. Knjigo bogatijo tudi ilustracije.

skrivnostiNovost knjižnice so tudi tri knjige argentinske pisateljice Isol: Družinska skrivnost; Kulturna izmenjava in Poredni Petit. Pisateljica je za svoje delo dobila vrsto najprestižnejših nagrad za mladinsko književnost, med drugim tudi zlato jabolko na Bratislavskem bienalu ter nagrado Astrid Lindgren. Večkrat je bila tudi med finalisti za Andersenovo nagrado.

zlata macja prejaSvetlana Makarovič je napisala knjigo Zlata mačja preja. Knjigo sestavlja več njenih zgodb, ki so zabavne in poučne. Svetlanine pravljice nam pomagajo, da se bolje znajdemo v svetu, v katerem se sicer počutimo izgubljene. Vsaka stvar je izjemna za vsakdanje življenje. Daleč se pride, če se v življenju hoče.

Ula Breznik in Laura Šenk, 5. c

nitkeKnjiga Nitke je zelo zanimiva in poudarja, da se ti modne pravljice lahko uresničijo. Je prijetna knjiga, ki navduši vsako dekle z okusom za modo. Če v neko stvar verjameš in si želiš uspeti, ti bo na koncu vedno uspelo. Nikoli ne smeš obupati, če si v nečem dober. Knjiga lepo pripoveduje o prijateljstvu, glamurju in je pravi gurman za modne smernice in dekleta z občutkom mode ter želje po uspehu.

Lučka Kuhar, 9. a

crvive_pesmiČrvive pesmi so zabavne pesmice za otroke. Napisal jih je pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza. Ilustriral pa jih je Zvonko Čoh.

Črvive pesmi zabavne so,
vsak prebere jih z ljubeznijo.
Pisatelj Andrej zakon je,
pesmice piše še in še.

Laura in Marija, 5. c

genezaNova knjižna novost je knjiga Geneza. Leta 2075 je svetovni katastrofi ušla le skupina ljudi. Naselili so se na otok. Vse ladje so razstrelili, prav tako tudi letala. Strogo varnost je podrl Adam Forde, ki je iz morja rešil dekle na čolnu. Z njegovo ljubezensko zgodbo in njegovo naravo se je ukvarjala mlada študentka Anaksimander. Za sprejemni izpit si je izbrala ravno temo: Čudovito življenje Adama Forda. Genza je triler, ki postavlja velika vprašanja: kaj pomeni biti človek, iz česa je duša.

Lucija Podlesnik, učenka 7. a

soncen_danV tej knjigi so zbrane pesmi, v katerih je veliko čustev. Splača se jih prebrati. Ilustrirala je Alenka Sottler.

Teloh

"Toplo se je prismejalo
sonce čez goro,
snežec solzo je potočil
pa je vzel slovo.

Teloh solzico popil je
in se razcvetel.
Za spomin na beli snežec
nosi cvetek bel."

Hana Brilly, učenka 5. b

an_banNajlepši izbor pesmi in pravljic, kratkih zgodb in čudovitih ilustracij priznanih slovenskih in tujih ustvarjalcev za vsak letni čas.

prodam_mamoAvtorica živi v Kataloniji in piše večinoma v kastiljščini in katalonščini. Kratek roman Prodam mamo je bil leta 2011 uvrščen na seznam Belih vran, med najboljše mladinske knjige, ki ga vsako leto pripravijo v Mednarodni mladinski kjnižnici v Munchnu (IJB).

na_luniPesniška zbirka nagovarja bralce s svojimi pesmimi kot luninimi igrami, igrami z deli telesa, igrami s prsti, besednimi igrami, igrami s srcem, čustvi in občutji. Priloženi so tudi didaktični napotki, pesmi so dvojezične: v slovenčini in v španščini, knjiga je oblikovana tudi po priporočilih za bralce z disleksijo.
Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.