koticek na koncu svetaDarilno izdajo z izborom zgodbic: O kokoški, ki ji je šlo vse narobe; Nahrbtnik; Luknjica; Zvonček; Zlatnik; Kotiček na koncu sveta, so prejeli prvošolci, bogati pa tudi knjižno zbirko šolske knjižnice.

Pesnica in pisateljica Anja štefan ter slikarka Marjanca Jemec Božič sta prvo slikanico živalskih zgodbic Melje,  melje mlinček ustvarili že leta 1999, nato pa sta pripravili še dve priljubljeni zbirki - Kotiček na koncu sveta in Gugalnica za vse.

Simona Felicijan, knjižničarka

 

Povest govori o Polhovem Gradcu nekoč in danes, spremno besedo je napisala Dušica Kunaver, zgodbo pa je ilustriral Igor Ribič. Uprizorjena je tudi v gledališki predstavi Polh in Gradec, ki jo izvaja KUD Dobrova.

Simona Felicijan, knjižničarka

polh rogovilezV zbirki Škratolovščine je izšla nova knjiga Polh rogovilež, pisatelja Uroša Grilca in ilustratorke Maše Kozjek. Knjiga bo razveselila učence 1. triade. Skozi pravljično zgodbo sledimo polhu, ki si mora po glasnih rogovilskih zabavah najti nov dom. Zgodba tvori tudi osrednjo zgodbo Polhovega doživljajskega parka - pravljično-doživljajske poti, ki se prične pri Polhograjski graščini in vodi po obronkih Polhograjske gore.

Simona Felicijan, knjižničarka

za starejseKnjižnica je tokrat bogatejša za več knjig založbe Malinc,  ki izdaja kakovostno mladinsko književnost in si prizadeva za večjo književno raznolikost. Osredinjena je na izdajanje avtoric in avtorjev španskega govornega področja in manjšinskih literatur, povezanih s špansko kulturo, kot so baskovski, katalonski in galicijski avtorji. Vse njihove knjige so oblikovane v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo. Slikanice so dvojezične, natisnjene tako v slovenščini kot v španščini.

Novosti so:

- Adijo Jona, Juan Kruz Igerabide

- Jona je žalosten, Juan Kruz Igerabide

- Jona in prestrašeni hladilnik, Juan Kruz Igerabide

Preberi več

pikoKnjiga Piko Dinozaver spada pod zlati izbor slovenskega mladinskega leposlovja. Leopold Suhodolčan je napisal tudi knjigo Krojaček Hlaček. Obe knjigi sta predpisani za Cankarjevo tekmovanje za 2. in 3. razred in sta oktobrska novost knjižnice.

Anastazija Lazić, 6. c

velecirkusNovost knjižnice je knjiga Velecirkus Argo, pisatelja Feria Lainščka. Predpisana je za Cankarjevo tekmovanje za 6. in 7. razrede. Preberite knjigo in popeljala vas bo v velecirkus; prepišite najljubši odlomek iz knjige in ga oddajte v knjižnico.

Anastazija Lazić, 6. c

peškaSlikanica prinaša zgodbo o drugačnosti, ki bogati svet.

knj poredniKnjiga je dvojezična v slovenščini in španščini in prinaša prigode Petita, ki je enkrat priden, drugič poreden, sam nima odgovora, zakaj je tako. Na koncu sklene in reče mami: "Mogoče sem pa poredno-pridna vrsta otroka. Drugega ni! Mhm, ne razumem ..." odvrne mama. Mama je pridna, ker ne razume, in poredna, ko mi ne da posladka. Je to morda nalezljivo?"

eliDuhovita zgodba o deklici, ki ima sladkarij vedno premalo, zagato reši tako, da odpre slaščičarno. Knjiga je izšla v zbirki Miškolinke, ilustriral pa jo je Zvonko Čoh.

o kraviČudovita slikanica pripoveduje o kravi Mrvici, ki se je postarala in ni imela več mleka, namesto mukanja je začela lajati. Ker je postala nekoristna, jo je čakala znana usoda. Ampak Mrvica se je sredi noči s kolesom pobegnila proti morju novemu življenju naproti, v svet bluza in stepa. 

mravljicePrigode štirih črnih mravljic so prvič izšle 2007 v zbirki Čebelica, tokrat je knjigo ilustriral Zvonko Čoh.

dirkalni pujsKnjiga je prejela nagrado za mladinsko književnost Deutscher Jugendliteraturpreis, razveseljuje pa mlade bralce, ki jim je všeč humor. Ilustrator je Axl Scheffler, znan po ilustracijah knjig Julie Donaldson. 

potovanjeKnjiga spada med največja imena litovske otroške književnosti, je znanstvenofantastična pripoved o šestih igračah - zajčku, psičku, žabi, pingvinu, punčki in pilotu, ki jih za novo leto odvržejo v smeti in se srečajo v gozdu ter skupaj odpravijo na planet igrač. 

groznovilcaV zbirko Čudaške prigode spada tudi knjiga Groznovilca v Hudi hosti. Ko pristane v Hudi hosti nenavaden čajnik, se dogodiščine za gozdne prebivalce začnejo. Knjiga je opremljena z ilustracijami Caroline Thaw. 

preglOb sedemdesetletnici pisatelja za otroke in mladino Slavka Pregla je izšla antologija njegovih kratkih zgodb. Med njimi so priljubljene zgodbe iz knjig Juha cviluha, Zvezda s čepico, Mala velika ribiča, Varja se pogovarja, Radovedne pravljice, Male oblačne zgodbe, Ujeti ribič, Priročnik za klatenje, Bojni zapiski mestnega mulca. Knjigo bogatijo tudi ilustracije.

skrivnostiNovost knjižnice so tudi tri knjige argentinske pisateljice Isol: Družinska skrivnost; Kulturna izmenjava in Poredni Petit. Pisateljica je za svoje delo dobila vrsto najprestižnejših nagrad za mladinsko književnost, med drugim tudi zlato jabolko na Bratislavskem bienalu ter nagrado Astrid Lindgren. Večkrat je bila tudi med finalisti za Andersenovo nagrado.

zlata macja prejaSvetlana Makarovič je napisala knjigo Zlata mačja preja. Knjigo sestavlja več njenih zgodb, ki so zabavne in poučne. Svetlanine pravljice nam pomagajo, da se bolje znajdemo v svetu, v katerem se sicer počutimo izgubljene. Vsaka stvar je izjemna za vsakdanje življenje. Daleč se pride, če se v življenju hoče.

Ula Breznik in Laura Šenk, 5. c

nitkeKnjiga Nitke je zelo zanimiva in poudarja, da se ti modne pravljice lahko uresničijo. Je prijetna knjiga, ki navduši vsako dekle z okusom za modo. Če v neko stvar verjameš in si želiš uspeti, ti bo na koncu vedno uspelo. Nikoli ne smeš obupati, če si v nečem dober. Knjiga lepo pripoveduje o prijateljstvu, glamurju in je pravi gurman za modne smernice in dekleta z občutkom mode ter želje po uspehu.

Lučka Kuhar, 9. a

crvive_pesmiČrvive pesmi so zabavne pesmice za otroke. Napisal jih je pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza. Ilustriral pa jih je Zvonko Čoh.

Črvive pesmi zabavne so,
vsak prebere jih z ljubeznijo.
Pisatelj Andrej zakon je,
pesmice piše še in še.

Laura in Marija, 5. c

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.