Šolska knjižnica je prostor, kjer se v pisani besedi stekajo poti, misli, ideje in zgodbe iz celega sveta. V naši šolski knjižnici skrbimo, da se otroci v njej dobro počutijo in v njo radi zahajajo. Pomagamo jim pri izbiri knjig, svetujemo pri uporabo literature in skrbimo za toplo vzdušje. Ker je knjiga bogastvo, želimo, da bi naši učenci cenili knjigo in vse, kar ponuja.

Preberi več

solska-in-vrstniska-mediacijaPriročnik je namenjen teoretičnemu prikazu šolske mediacije in praktičnim napotkom. V poglavjih so razloženi pomen medsebojnih odnosov, narava konflikta, zakaj je mediacija dober vzgojni pristop, faze mediacije, kako se spopadati s težavami v procesu, pogosta vprašanja idr.

Opravljanje Bralne značke v šolskem letu 2018/19 poteka od 17. septembra 2018 do 2. aprila 2019. Navodila za opravljanje ostajajo podobna kot v lanskem šolskem letu.

 

6.-7. razred

Učenci preberejo 3 leposlovne knjige (ena je lahko poučna/strokovna) in 1 pesniško zbirko.

 

8.-9. razred

Učenci preberejo 4 leposlovne knjige (eno je lahko poučna/strokovna) in 1 pesniško zbirko.

 

Knjige lahko predstavljajo postopoma ali vse naenkrat. Predstavitev prebrane knjige/knjig bo potekala različno. Vsak si izbere način po lastnem interesu. Možnosti so naslednje:

- pogovor o knjigi s knjižničarkama ali učitelji slovenščine,

- izdelava ilustracije ali miselnega vzorca,

- pisanje kratkega osebnega dnevnika branja (razmišljanje o/ob knjigi),

- z debato v okviru razrednega bralnega kluba,

- pisna obnova dela.

 

Pesniška zbirka se bo predstavila z branjem pesmi (po želji tudi z recitacijo).

 

Izbira knjig poteka po lastni izbiri.

 

Mentorici: Simona Felicijan, Irena Vižintin knjižničarki

 

 

 

zdusNa zgoščenki so zbrani recitali Prešernovih poezij v interpretaciji slovenskih dramskih umetnikov Poldeta Bibiča, Štefke Drolc, Jožice Avbelj, Toneta Kuntnerja ...

Učbeniški sklad šole učencem omogoča, da si v šoli izposodijo učbenike, ki jih potrebujejo pri pouku. Pri načinu poučevanja, ki ga izvajamo na naši šoli, je učbenik le eno od učnih sredstev, ki jih uporabljamo. Učence navajamo na uporabo različnih virov pri pridobivanju informacij in znanj.

 

Preberi več

ofli"Čofli živijo v podzemlju pod Rožnikom. Pet jih je in hodijo ven le ponoči, ko se prikradejo v bližnje vile in si postrežejo z dobrotami. Če hišo čuva pes, ga umirijo tako, da ga pogledajo s svojimi velikimi očmi, v katerih imajo tako moč, da lahko hipnotizirajo in zazibajo v sanje kogar koli. Ker razen hrane, ne potrebujejo ničesar, jih nič drugega v človeških hišah tudi zanima ne. Ko so utrujeni, se vseh pet čoflov stisne skupaj in zaspi. Vsaj do pred kratkim je bilo tako ..."

stefan1V petek, 9. novembra 2012, nas bo v sklopu kulturnih druženj v šolski knjižnici obiskala odlična in posebna pravljičarka Anja Štefan. Z njo se bodo družili učenci 3.a, 3.b in 3.c razreda v mali telovadnici 3. šolsko uro. Pripovedovala nam bo pravljice in nas s svojim izjemnim in mehkim glasom popeljala v čudežni svet pripovedništva. Srečanje bo potekalo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru programa Povabimo besedo.

Irena Vižintin, knjižničarka

kv_stefan2Anja Štefan, znana slovenska pravljičarka, pisateljica in pesnica, je našo šolo obiskala v petek, 9. novembra 2012. Kulturno srečanje je bilo namenjeno vsem trem tretjim razredom - 3.a, 3.b in 3.c. Znana pravljičarka je otroke navdušila s svojim glasom  in odličnim izborom - najprej jih je v svet pravljice popeljala z ugankami, nato pa je svoj nastop nadaljevala z dvema napetima pravljicama. Otroci so zgodbam prisluhnili z odprtimi usti in velikimi ušesi in s svojo mimiko izkazali veliko navdušenost nad njo.

Preberi več

televizija"Ta knjiga te odpelje v svet televizijie, kot ga še ne poznaš. Preberi jo in spoznaj, kako se snema televizijska oddaja, kdo vse sodeluje pri tem početju, kaj se dogaja za televizijskimi kamerami in zakaj je tu in tam dobro razbiti sosedovo šipo."

http://www.bukla.si/?action=books&book_id=15367"Knjiga je zelo zabavna in hkrati poučna. Medtem ko bolha Megi spi, se zgodi katastrofa. Občutljivega zajčka Branka dobi za svoj peti rojstni dan razvajena Metka. Ubogi zajček! Bo Megi lahko popravila napako in našla Branku pravega lastnika?"

radio"Svet je obstal. Tega jutra se ni nihče prebudil. Vsi ljudje na tem svetu spijo in uspaval jih je radio. OK, uspaval jih je nekdo s pomočjo radia. K sreči pa mu ni uspelo uspavati devetarke Tise, ki se s spečim svetom niti slučajno ne strinja. Odloči se, da bo ugotovila, kdo se heca s človeštvom, in poda se na dogodivščino svojega življenja. Vmes spozna, kako deluje radio, in pa prijatelja, za katerega ni vedela, da obstaja. Se ji je pa zdelo."

http://www.bukla.si/?action=books&book_id=14981"V knjigi so zbrane štiri čudovite zgodbe - čarovnica Winnie veliko razmišlja! Oblečene ima velike spodnjice, kupuje veliko omaro, preigrava Veliko Doris ali lovi resnično veliko ribo ..."

vile"V Čudežni deželi so spet težave! Viktor Slana je ukradel sedem živalic in jih odpeljal v svoj ledeni grad. Živalske vile mu morajo poiskati domačo žival, drugače bo obdržal vse njihove vilinske ljubljenčke."

http://www.mladinska.com/fejstbuk/zbirka_odisej/knjiga?aid=1836"Ganljiva zgodba o osamljenosti, prijateljstvu in ljubezni. Lou je bistro dekle, ki je preskočilo dva razreda. Dostikrat opazuje mimoidoče na železniški postajii, tam spozna deklico No, brezdomko. Odloči se, da bo o njej napisala seminarsko nalogo. Počasi se ji približuje in spoprijateljita se. Ko nalogo konča, No izgine. Lou takrat prepriča starše, da vzamejo novo prijateljico pod streho. Odpravi se po pariških ulicah, jo poišče in pripelje domov. Končno se v njihovo hišo naseli bolj zdrav družinski duh. A za kako dolgo?"

kaja(Knjigo je knjižnici podarila Lučka Kuhar, 7.a)

"Trinajstletna Kaja ima nadvse rada konje, zlasti ponija Flying Dreama, s katerim tudi tekmuje. Majhen jahalni klub je njen raj na zemlji, v njem preživi najlepše ure dneva. Kajini starši o tem bolj malo vedo, saj večino časa porabijo za vodenje restavracije. Ko Kaja na nekem turnirju v jahanju presenetljivo zasede sanjsko tretje mesto, namerava klub Flying Dreama prodati za dobro ceno, čeprav se Kaji to ne zdi pošteno. Tu je še Kris, v katerega je noro zaljubljena, a žal gleda za starejšimi dekleti. Vendar se Kaja ne da kar tako! Skuje drzen načrt in začne se pustolovščina ..."

Razburljiv jahalni šport, prva ljubezen in nemirno srce - napeta zgodba iz najstniškega življenja.

http://www.emka.si/stiri-zmajske/PR/110123,11381"Od kod so prišli zmaji, ki sedijo na ljubljanskem Zmajskem mostu, in kakšni so v resnici? Knjigo pričenja legenda o dobrodušni zmajevki, ki je živela pod Ljubljanskim gradom, in njenih štirih sinovih, ki v spopadu z zlobnim čarovnikom okamnijo, meščani pa jih v zahvalo in spomin postavijo na most. Toda po dolgih stoletjih uroki začnejo pouščati in zmaji oživijo ter se začnejo sprehajati med nami...

Štiri iskriva peresa mladinske literature, Neli Kodrič Filipić, Žiga X. Gombač, Majda Koren in Maja Novak, so zapisala štiri zgodbe zmajev, ki se znajdejo sredi vrveža sodobnega sveta. Zmaji v teh zgodbah niso pošasti, ki so se borile z vitezi, temveč zvedava bitja, polna domislic. Izvedeli boste, o čem sta v parku klepetala zmaj in pesnik, kaj počne zmaj v pasji uti ali znajo zmaji igrati nogomet in ali drži, da zmaji pečejo najboljše pice."

zdravilo

(Knjigo je knjižnici podarila Lučka Kuhar, 7.a)

"Babica je zavpila "viiiiiii!" in njeno telo se je vuuš, dvignilo v zrak. Bilo je natančno tako, kot če bi kdo pod njen stol nastavil električne žice in bi elektriko ravno takrat priključil. Odneslo jo je gor, kakor pajaca na vzmet iz škatle ... in ni prišla dol ... ostala je tam ... visela je v zraku ... približno meter visoko ... Še vedno v sedečem položaju ... vendar otrpla ... zamrznjena ... drhteča... z izbuljenimi očmi ... in z lasmi, ki so ji stali čisto pokonci."

http://www.buca.si/index.php?nav1=knjigarna&nav2=izdelek&id=2782Knjiga zajema 5 slikanic s področja temeljnih komunikacijskih veščin, konstruktivnega reševanja konfliktov in mediacije, dve dramatizaciji mediacije, delavnice in učne liste. Zgodbe so zajete iz resničnega sveta otrok med 4. in 9. letom starosti. Gradivo je primerno tudi za starše, ki si želijo oporo pri odpiranju pogovora s svojimi otroki na temo konstruktivnega reševanja konflikta in razvijanja socialnih veščin.

sami_petelini(Knjigo je knjižnici podarila Lučka Kuhar, 7.a)

"Ruby in njena najboljša prijateljica Alina sta baletki od glave do prstnih konic. Bereta poezijo in poslušata klasično glasbo, prezirata pa vse, kar diši po nogometu in nogometaših. Toda tik pred pomembnim plesnim nastopom se Ruby tako rekoč nehote zaljubi v Bubija, najboljšega in najlepšega strelca mladinske nogometne reprezentance. Da bi ga spoznala, sega po izredno nenavadnih domislicah, pri čemer ji pomaga novi prijatelj Tim, ki je kar na lepem začel hoditi k baletu."

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.