predinUčenec Črt Predin je v sklopu izbirnega predmeta šolsko novinarstvo opravil intervju s svojim očetom, znanim slovenskim kantavtorjem, Zoranom Predinom.

 

Za Zorana Predina sem izvedel že, no, ko sem se rodil, saj sem njegov najmlajši sin.

Zoran se je rodil 16 .6. 1958. Je skladatelj in glasbenik, hkrati pa tudi oče petih otrok. Intervjuvati očeta je bilo nekaj posebnega, saj sem se tudi jaz o njem izvedel marsikaj novega. A pustimo mene, čas je za Zorana Predina …

 

1. Kdaj ste spoznali petje?

Petje sem spoznal že v vrtcu, ko smo peli otroške pesmice; pa tudi v okviru družine, ko smo praznovali rojstne dneve, je stric Ivo prinesel kitaro in je družina pela.

 

2. Kdaj ste ustanovili svojo prvo skupino oz. bend?

Prvi bend smo ustanovili leta 1979, ko sem se pravzaprav jaz pridružil ansamblu po imenu Zeus ter jim podal idejo, da začnemo pisati svoje pesmi. Kasneje smo spremenili ime v Lačni Franz. Ampak dokler nismo imeli programa za uro in pol lastnih pesmi, nismo nastopali in tako se je vse začelo.

 

3. Kdaj ste dobili prvo kitaro?

Dobil sem jo v 3. razredu gimnazije, bila je črna in akustična.  Zelo sem se je veselil, a sedaj se ne spomnim, od koga sem jo pravzaprav dobil. Moj oče je tudi imel kitaro in v mladih letih sem kdaj že kaj poskusil zaigrati.

 

4. Kje ste dobili navdih za kariero?

Večinoma iz glasbe, ki sem jo poslušal. Poslušal pa sem veliko zvrsti, npr. rock, blues, gypsy swing in druge. Eden najbolj vplivnih albumov zame je bil  album Tomaža Pengova Odpotovanja in kaj kmalu sem se odločil, da se bom naučil igrati na kitaro, saj me je fasciniral že njegov prijem strun in njegovo igranje kitare. Najprej sem za spremljavo ob kitari pel njegove in druge pop pesmi tistega časa, kmalu pa tudi svoje.

 

5. Kdaj ste prvič zaigrali z bendom?

Prvič sem zaigral z njimi na vajah 1979 in 18. junija sem imel nekakšno avdicijo za vstop v bend, s seboj sem imel tudi kitaro in začeli smo vaditi. Na začetku je vse seveda potekalo počasi, a ni trajalo dolgo, ko smo že, po domače, »šibali«.

 

6. Ali ste nemudoma postali slavni?

Ne, saj slava pride kasneje, ko že »šibaš«. Ko se dokažeš ljudem z nastopi, vsebino, v medijih in podobno. Zato je potrebno veliko dela, saj ima slava, za katero mnogi mislijo, da jo je lahko doseči, mnogo pasti.

 

7. Kdaj ste prvič nastopili na Hrvaškem in kako se je izšlo v ostalih državah?

Relativno hitro smo imeli nastope na Hrvaškem, že leta 1980, v starem študentskem naselju na Savski cesti. Kasneje pa se je veliko nastopalo tudi po nekdanji Jugoslaviji oz. Jugi, a tudi nastopi v Avstriji in Italiji niso manjkali. Večji nastopi pa so se pojavljali kasneje, ko sem igral sam ali pa s skupino Šukar, s katero sem imel nastop v Franciji. Ukvarjal sem se tudi z zvrstjo gypsy swing, s katero sem nastopal tudi v Avstraliji, Angliji in Nemčiji, kar  pomeni, da je ta zvrst najbolj internacionalna.    

 

8. Kakšen je bil občutek ob vašem prvem javnem nastopu?

Definitivno sta prevladovala ogromna trema ter pričakovanje, kako bo publika sprejela to glasbo, zato je bila potrebna tudi preobrazba. Oblekel sem se na način, ki je zbujal pozornost, da bi si me zapomnili. Zato sem imel na sebi hokejsko majico, na glavi poštarsko čepico (pred tem sem poleti delal kot poštar), bil sem v kavbojkah in allstarkah. Ta prvi nastop je bil v Mariboru, v moji nekdanji gimnaziji, zato mi je veliko pomenilo, ko sem dobil velik aplavz.

 

9. Ali se sedaj še kdaj srečate s tremo in kako se je znebite?

Moram priznati, da imam pred vsakim nastopom tremo, saj sedaj živim od glasbe, si z njo služim kruh. Vseeno mi je moja kilometrina pomagala, da sem pridobil večjo samozavest.

 

10. V kaj bi se usmerili, če vam glasba ne bi šla od rok?

Moram priznati, da ne vem, čeprav sem najprej mislil biti košarkar, a nisem dovolj zrasel, potem sem se tudi poškodoval, poleg tega pa še prav dober nisem bil v njej. Zato mi je, ko je žogo zamenjala kitara, kmalu postalo jasno, da je glasba moj talent.

 

11. Kaj novega prihaja?

Skupina Lačni Franz je spet aktivna, čeprav jo ne sestavljajo več isti glasbeniki. Najnovejši album se imenuje Ladja Norcev in je izšel 30. marca, na albumu je deset skladb, od tega šest novih in štiri stare, ki sedaj zvenijo kot bi morale.

 

                                                                                                                       Mentorica: učiteljica šolskega novinarstva, Maja Marinč

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.