Moon120402033034V torek, 6. 3. 2018 je potekal praktični del zaključnega kroga 25. Sanktpeterburške astronomske olimpijade. Ponovno je bil med najboljšimi mladimi astronomi Miha Brvar, ki je osvojil srebrno medaljo. Čestitamo.

Igor Gajser, mentor

 

Sanktpeterburška astronomska olimpijada je dvostopenjsko mednarodno tekmovanje. V zadnjih letih so se tekmovanja udeležili šolarji iz 50 regij Rusije in 10 držav sveta.
Organizatorji tekmovanja so: Pulkovo - Astronomski observatorij Ruske akademije znanosti, Inštitut za uporabno astronomijo Ruske akademije znanosti, Sanktpeterburška državna univerza.


Slovenski del tekmovanja poteka pod okriljem DMFA Slovenije, ki organizira spletno povezavo z organizatorji v Rusiji, pripravi prevode nalog in poskrbi za izvedbo zaključnega kroga tekmovanja.


Na izbirni krog tekmovanja so povabljeni tekmovalci, ki so na državnem tekmovanju iz znanja astronomije za Dominkova priznanja:
•    v kategorijah 7., 8. in 9. razredov zasedli prvih deset mest. Če si zadnje mesto, ki v posamezni kategoriji še vodi na to tekmovanje, deli več tekmovalcev, so povabljeni vsi;
•    v kategoriji srednjih šol prejeli zlato priznanje.


V zaključni del tekmovanja se uvrstijo tekmovalci, ki so dosegli zadostno število točk po kriterijih, ki jih določi organizator.
Zaključni krog tekmovanja je iz dveh delov:
•    teoretični del,
•    praktični del.


Naloge pripravlja in popravlja ruski organizator tekmovanja, prav tako tudi podeljuje priznanja.

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.