Projekt Kavarna je spremljajoči projekt Novoletnega druženja. V popoldanskem času na dan dogodka se šolska jedilnica spremeni v prijetno okrašen prostor, v katerem učenci strežejo obiskovalce in jim nudijo prigrizke in napitke, ki jih pripravijo sami.

Korenine projekta Kavarna sežejo v leto 2004, na pobudo staršev, ki so predlagali, da bi šolske kuharice obiskovalcem nudile kavo in čaj. Pri tem jim je pomagalo nekaj učencev. Akcija je naletela na zelo pozitiven odziv, kar je sprožilo iniciativo, da bi jo nadgradili s širšo ponudbo, pri čemer bi vse dejavnosti izvajali učenci sami. Iniciativo so podprli in jo potrdili starši na svetu staršev. Tako smo leta 2004 prvič izpeljali projekt Kavarna, ki so ga, pod vodstvom dveh mentoric in s pomočjo zaposlenih v kuhinji, izpeljali učenci takratnega 8.b razreda. 

Priprava kavarne je izjemno zahteven proces, ki zahteva načrtovanje in pripravo ponudbe, prostora in promocije. Učenci sami pripravijo prostor, kar zajema postavitev opreme in okrasitev, sami načrtujejo ponudbo in tudi pripravijo jedi, ki jih strežejo, poiščejo donatorje in oglašujejo kavarno. Med obratovanjem kavarne učenci postanejo natakarji, šankerji, redarji, blagajniki, palačinkopeki. Kavarna obratuje na dan novoletnega druženja med 16. in 20. uro. V tem času jo obišče tudi do 700 obiskovalcev.

Uspeh je zagotovljen le, če učenci, skupaj z mentorji, delajo timsko, vestno opravljajo svojo nalogo in se potrudijo po najboljših močeh. Čeprav zelo zahteven, je projekt med učenci izjemno priljubljen, ker je življenjski, omogoča jim pridobivanje avtentičnih izkušenj, skozi delo se bolje povežejo. Sredstva, ki jih med delom zberejo, deloma namenijo izvedbi valete, deloma v dobrodelnost.

Od samega začetka je donator podjetje Aalt d.o.o., ki učencem vsako leto posodi najsodobnejši avtomat za kuhanje kave in donira kavo, sladkor in potrebno opremo za serviranje.

Kavarni so se kot podjetniško-dobrodelnemu projektu pridružile druge podjetniško-dobrodelne dejavnosti, kot so bukvarna, stojnice, srečelov in koncert. Na ta način dobijo vsi učenci ene generacije priložnost, da pridobijo prve delovne in podjetniške izkušnje.

Nekaj utrinkov iz preteklih kavarn

Đulijana Juričič, vodja projekta

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.