chess krozekV torek, 4. decembra 2018, šahovski krožek zaradi službenih obveznosti mentorja - žal - odpade.

Hvala za razumevanje.

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

chess krozekŠahovski krožek (od 2. do 9. razreda) na OŠ Trnovo se bo začel v torek, 2. oktobra 2018, ob 14. 45, in sicer bo vsak teden v učilnici št. 41 (3. nadstropje).

Bogdan Osolin, mentor, mojstrski kandidat

Mat6Za vse šahistke in šahiste šahovskega krožka

malce šahovskega razvedrila, ki ga bodo njihovi starši zanje našli na tej povezavi. Gre za matiranje belega v 1. potezi. Pa povečajte si. Tudi tale stran je zabavna.

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

Tukaj pa še ena moja partija za kratek čas.

images

Jutri, 9. februarja 2017, zaradi dveh šolskih tekmovanj iz znanja in tudi zaradi udeležbe mentorja na šahovskem tekmovanju šahovski krožek odpade.

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

Denis Vah

Na 22. šahovskem turnirju (po vrsti) z imenom HIT OPEN, ki je potekal v Novi Gorici od 27. 1. do 2. 2. 2017, je Denis Vah zasedel 1. mesto, in sicer na B – turnirju, kjer so merili šahovske moči mladi šahisti (do 14 let). V 9. krogih je med dvajsetimi udeleženci oddal le en remi, v osmih partijah pa je zmagal – 8,5 iz 9!

Iskrene čestitke, Denis!

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

Pred leti sem pisal tudi šahovski blog. V njem je morda kaka objava, ki je še vedno zanimiva za šahiste, ki letos obiskujejo šahovski krožek, in njihove starše. Pokukajte nanj in se prepričajte sami!

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

V torek, 29. septembra 2015, zaradi mentorjevega odhoda v Maribor šahovski krožek odpade. V sredo, 30. septembra 2015, pa je krožek (od 13. 40 do 14.25) za vse, ki so na prijavnici obkrožili (in jo vrnili mentorju) sredo po urniku.

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

sah-spletVčeraj, 22. septembra 2015, je bil v učilnici št. 48 prvi sestanek šahovskega krožka, na katerem smo se pogovorili o pravilih obnašanja. Šahistom in šahistkam sem povedal, da je šah predvsem miselna igra, zato se med igranjem šahovske partije ne govori. Nato sem jih seznanil, da bo naslednji teden - v torek in sredo - šahovski krožek potekal v učilnici št. 41. Vsi udeleženci pa so nato poslušali šahovsko legendo o kitajskem cesarju in kmetu, ki mu je rešil življenje, ter o riževih zrnih na razkošni šahovnici.

Ker se je na šahovski krožek vpisalo več kot petdeset otrok, se bodo šahisti razdelili v dve skupini, in sicer bodo hodili lahko na interesno dejavnost ob torkih ali sredah sedmo šolsko uro. Zato sem včeraj vsem učencem, ki so bili v šoli, razdelil obvestila za starše. Prosim vas, da jih čim prej vrnete razrednikom ali pa meni kot mentorju šahovskega krožka. Z rednim šahovskih krožkom začenjamo naslednji teden. V primeru, da šahovski koržek odpade, boste obveščeni na šolski spletni strani. Prilagam tudi priponko za vse tiste, ki jih niso prejeli ali jo izgubili.

Bogdan Osolin, mentor šahovksega krožka

Prijava_na_dan.docx

sah-splet

Vse učence in učenke od 2. do 9. razreda vabim na šahovski krožek, ki se bo pričel konec meseca septembra (22. in 23. 9. 2015), in sicer sedmo šolsko uro (od 13.40 do 14.25) ob torkih in sredah (po izbiri) v učilnici št. 41.

Ste prijavnico že oddali ga. Nataliji Plajnšek?

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

Če vas zanima, kaj smo v tem šolskem letu počeli pri izbirnem predmetu ŠHO (šahovske osnove), si delček tega lahko ogledate na tem mojem blogu, ki sem ga začel pisati za moje učence in učenke.

Bogdan Osolin, šahovski učitelj in mentor šahovskega krožka

Lichess

Ker me je že več šahistov pri šahovskem krožku spraševalo za naslov povezave te spletne strani http://sl.lichess.org/, zdaj to povezavo (končno) objavljam naši strani. Moji šahisti in šahistke pa seveda potrebujejo pri igranju pomoč in nadzor staršev.

Svetujem tudi vsaj tedenski obisk in "raziskovanje" uradne šahovske strani:

http://www.sah-zveza.si/

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

CaissaSpoštovani starši šahistov in šahistk OŠ Trnovo,

toplo priporočam že zdaj  tole - http://www.caissa.si/ page_id=244 - počitniško dejavnost.

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

Sah1V petek, 30. novembra 2012, je bilo celo popoldne na OŠ Narodnega heroja Maksa Pečarja posamično prvenstvo osnovnih šol Ljubljane v šahu. Največ udeležencev je bilo v skupini fantov, starih do 12 let, in sicer 69. Med našimi šahisti, ki so se prvikrat udeležili tovrstnega šahovskega tekmovanja, sta se v tej skupini najbolje odrezala Blaž Rotvejn Pajič in Denis Vah, ki sta zasedla odlično 23. mesto in 25. mesto. Dobro so merili šahovsko moč in znanje tudi Andraž Kardelj Kresal, Andraž Klipšteter, David Maj Tomažin, Vid Koncilija, Jurij Kavčič, Luka Pislak, Klemen Musar, Martin Duša, Nace Omahen in Domen Kalan. V šahovski konkurenci med fanti do 15 let pa sta barve naše šole častno zastopala Črtomir Perharič in Tim Pangeršič. Vsem našim tekmovalcem iskreno čestitam!

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

Sahovski_krozekV torek, 27. novembra 2012, je bil v televizijski oddaji Preverjeno na POP TV tudi prispevek o šahu na Slovenskem. V njej je bil v par minutah predstavljen utrinek našega šahovskega krožka. Kdor si te oddaje ni mogel ogledati, si jo lahko ogleda tu.

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

PreverjenoPa so nas posneli, v sliki in besedi! Novinarka POP TV nam je povedala, da se nas boste lahko ogledali naslednji torek, to je 27. novembra 2012, v njihovi oddaji z naslovom Preverjeno. Šahovski krožek, žal samo 1. skupina, se bo torej kmalu postavila na ogled javnosti. Nihče izmed nas, udeležencev šahovskega krožka OŠ Trnovo, najmanj pa jaz, nismo niti približno vedeli, kaj bi radi od nas pravzaprav izvedeli in posneli. Vsi smo bili samo polni pričakovanja pred začetkom nevsakdanjega dogodka. Vse dogajanje je bilo seveda popolnoma pristno, spontano. Želeli so samo posneti šahovski krožek v živo. To je to! Prepričan pa sem, da bo oddaja za vse gledalce zanimiva, prav posebej pa za nas, ki smo v njej sodelovali. Kar bo, pa bo.

http://postimage.org/image/hdoen6cod/

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka

poptvV četrtek, 22. novembra 2012, se nam je ob 14.15 najavila novinarska in snemalna ekipa POP TV, ki bi rada posnela in ujela kratek utrip življenja in dela pri šahovskem krožku na naši šoli. Zato prosim, da starši šahistov in šahistk prve skupine do četrtka tega tedna oddate razredničarki ali meni osebno ali po elektronski pošti (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) pisno soglasje, v katerem boste izrazili dovoljenje za snemanje vašega otroka pri šahovskem krožku in javnemu prikazovanju vsebine posnetka na t. i. komercialni televiziji.

Soglasje_-_POP_TV.pdf

Bogdan Osolin, mentor šahovskega krožka


sah-spletPrejeli smo prijazno vabilo in razpis za šahovsko tekmovanje:
Spoštovani!
Pošiljam vam razpis tekmovanja v šahu za ljubljanske osnovnošolke in osnovnošolce.
Vsi udeleženci naj s seboj prinesejo copate!
Športni pozdrav,
Rafael Plut

Razpis.pdf

Bogdan Osolin, mentor šahovskega koržka

Spoštovani šahovski mentorji in mentorice!

fischerŠolsko leto 2012/13 je že v polnem teku in prepričani smo, da je tudi večina šahovskih krožkov že pričela s svojim delom. V začetku meseca smo na spletni strani ŠZS objavili, da tudi letos nadaljujemo z opremljanjem slovenskih šol v projektu "Šah v vse slovenske šole". V projekt je tako včlanjenih že 200 osnovnih šol: 100 jih je brezplačno šahovsko opremo dobilo lani, ostalih 100 pa jo bo dobilo letos.

Preberi več

Sahovski_krozek_OS_TrnovoV skupnosti učencev FIDE se jih je v lanskem šolskem letu vpisalo največ učencev iz naše šole. Prepričan sem, da jih bo v letošnjem šolskem letu še več, da bomo ohranili 1. mesto med slovenskimi osnovnimi šolami. Več kot dobrodošlo bo tudi sodelovanje staršev.

Bogdan Osolin, mentor

chess_ikonaV četrtek, 11.10.2012, bo šahovski krožek potekal  v dveh skupinah, in sicer od 2. do 9. razreda. Od 14.15 do 15.00 ga bo imela 1. skupina, od 15.10. do 15.55 pa druga skupina. Obe skupini sta vabljeni - vsaka ob svojem času - v III. nadstropje v učilnico št. 45.

Bogdan Osolin, mentor

Program šahovskega krožka v šolskem letu 2011/2012 na OŠ Trnovo

Letošnje šolsko leto bodo pri šahovskem krožku mladi šahisti na razredni stopnji in na predmetni stopnji  predvsem igrali šah in tekmovali med seboj (šolsko šahovsko prvenstvo), udeleževali različnih tekmovanj (občinskega in področnega prvenstva, moštvenih in posamičnih). Na začetku šahovskega krožka pa bomo najprej čas namenili izpopolnjevanju šahovskega znanja bodisi v individualni obliki bodisi na frontalni način bodisi v dvojicah.
Nekatere teme izpopolnjevanja:
1.    Iz zgodovine šaha
2.    Pravila in šahovska notacija
3.    Zapisovanje in komentiranje partij
4.    Šahovski kmet v času in prostoru
5.    Figure v prostoru
6.    Kralj v prostoru
7.    Matne slike
8.    Slike remija
9.    Šahovski center (figure v centru)
10.    Šahovski center (kmetje v centru)
11.    Remi in večni šah
12.    Vrednost figur in materialna prednost
13.    Značilne napake v otvoritvi
14.    Osnovni pojmi načrtne igre
15.    Šahovske kombinacije
16.    Tehnične končnice
17.    Moč figur v končnici
18.    Šahovska teorija (otvoritev, središčnica, končnica)


Med glavnimi nalogami so  najpomembnejše:
1.    naučiti otroka osvajati šahovsko znanje in njegovo vrednotenje,
2.    z odkrivanjem lepote v borbi na šahovnici prebujati ljubezen do šaha in razvijanje občutka za lepoto šahovskih stvaritev,
3.    usposobiti otroke za samostojno delo v šahu, kar je pogoj za nadaljnje napredovanje,
4.    razvijati samozaupanje in občutek lastne vrednosti ter uspešnosti pri šahu, ki opogumlja tudi druga področja.

Pri vseh nalogah nam bo v veliko pomoč računalnik oziroma primerni šahovski programi (Fritz8, ChessBase, ipd.). Za dobro šahovsko usposabljanje se bomo seznanjali tudi z uporabo interneta, na katerem lahko najdemo zelo veliko zanimivega, poučnega in uporabnega za šahovsko izpopolnjevanje. Posebej pa bomo namenili tudi pozornost starejši in novejši šahovski literaturi. Med drugimi aktivnostmi bomo spremljali tudi šahovske novice v dnevnem časopisju in prebirali Šahovsko misel.
Naš šahovski krožek pa je z letošnjim šolskim letom vključen tudi v mednarodni projekt, to je projekt Svetovne šahovske federacije FIDE in Šahovske zveze Slovenije, ob podpori Ministrstva za šolstvo in šport, z naslovom »Šah v vse slovenske šole«. Že v letošnjem letu bodo namreč nosilci projekta brezplačno opremili 100 slovenskih šol (med njimi tudi našo) z vsaj 30 šahovskimi kompleti in demonstracijsko šahovsko tablo. Pripravili pa bodo tudi učbenik za učence in mentorje in izvedli  še številne druge šahovske ter družabne dogodke (tekmovanja, srečanja, simultanke…).
Prepričan sem , da je šah tista prostočasna in športna dejavnost, ki mlade usmerja v družbo znanja. Kot miselna igra neomejenih možnosti pomaga predvsem mladini razvijati mnoge sposobnosti, kakršne potrebuje še posebej nastajajoča post-industrijska informacijska družba. Šah je zagotovo najbolj razširjena miselna igra na svetu, ki v sebi združuje elemente igre, športa, filozofije, umetnosti, znanosti, kulture, kreativnosti in vrste pozitivnih lastnosti, pomembnih za razvoj ustvarjalne osebnosti.

MENTOR ŠAHOVSKEGA KROŽKA
Bogdan Osolin-mojstrski kandidat

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.