DSC 0580V ponedeljek, 7. novembra 2016, so študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom doc. Mitje Zorca, pripravili razstavo En sam velik, svetel, uporaben prostor, ki je hkrati raziskava na primeru 14 šol v Ljubljani.

Značilnost Navinškovih šol (arhitekt Emil Navinšek,1904-1991) je inovativna brezkoridorne zasnova šolskih stavb - centralna avla, med njimi tudi OŠ Trnovo. Razstava  bo na ogled v pritličju OŠ Trnovo do 28. novembra 2016. 


 

DSC 0583Centralna avla je več kot le komunikacijski hodnik:

  • je naravno osvetljen in prezračevan večnamenski prostor na katerega se neposredno navezujejo učilnice ter drugi šolski prostori;
  • je prostor različnih interakcij.

Obsežen avtorski opus arhitekta Emila Navinška ima edinstveno mesto v arhitekturi modernizma pri nas in v svetu. Od leta 1936 do sredine 70-ih let 20 stoletja je bilo v Sloveniji zgrajenih 39 tovrstnih šolskih stavb, od tega 14 v Ljubljani. Navinškove šole so doživele mnogo prezidav, razširitev in sprememb. V zadnji dekadi se njihova prepoznavna pročelja z energetsko sanacijo spreminjajo. Da ne izgubimo edinstvene arhitekturne dediščine, so enotne smernice prenove nujne. Z razvojem sodobnih oblik poučevanja, ki prestopajo okvir klasičnih učilnic, je brezkoridorna zasnova šola Emila Novinška vedno aktualna in prav je, da jo kot kulturno dediščino ohranimo.

Barabara Ogrin, ŠSS

 

Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. 
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.