Bliža se slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga letos obeležujemo v sredo, 24. aprila. Zavedamo se, da hrana nikakor ne bi smela biti odpadek. Sloveniji na prebivalca odvržemo približno 70kg hrane na leto. Vabimo vas, da vsaj v sredo v odpadke ne odvržemo nič hrane.
Kako lahko vsak od nas poskrbi, da postanemo družba brez zavržene hrane?

  • Svoje nakupe skrbno načrtujemo.
  • Pri nakupu in pripravi hrane bodimo pozorni na njen izvor, hranilne vrednosti in vpliv na okolje.
  • Skuhajmo toliko, kolikor bomo pojedli.
  • Na krožnike dajmo manjše količine hrane in kasnje vzamimo dodatek, če bo premalo.
  • Iz hrane, ki je nedotaknjena ostala v posodah ali hladilniku, naredimo nove okusne jedi – ogromno receptov je pripravljenih v okviru Kuhnapato Projekt.
  • Ko gostimo večjo družbo ob rojstnih dnevih ali drugih osebnih prelomnicah, pripravimo posodice, v katerih si gostje lahko hrano odnesejo domov.
  • Naučimo se pravilnega kompostiranja – nič naj ne gre v nič.

Na Zemlji prebiva več kot 7 milijard ljudi, od tega kar 1 milijarda strada. FAO (Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo) sporoča, da več kot tretjina svetovne proizvodnje hrane konča v smeteh. To pomeni, da vsako leto na svetu odvržemo vrtoglavih 1,3 milijarde ton hrane, kar je dovolj, da v enem letu nahrani 3 milijarde ljudi.

Do leta 2050 bo svetovno prebivalstvo preseglo 9 milijard in zato se bo morala proizvodnja hrane povečati za 70 %. To pomeni, da bo že v bližnji prihodnosti prehranska oskrba postala eden ključnih svetovnih socialnih in okoljskih problemov, četudi se nam danes ne zdi tako. Prav je, da se zavedamo žalostnega dejstva, da zaradi pomanjkanja hrane in tudi vode vsak trenutek umre veliko ljudi in drugih živih bitij. Drugo dejstvo, ki je alarmantno, pa je, da živonoreja povzroča ogromno okoljsko onesnaževanje že zaradi izsekavanja pragozdov, gozdov in drugih ekosistemov za namen plantaž, polj in njiv. 

Še posebej bridko je dejstvo, da zavržemo tudi velike količine mesa in mesnih izdelkov, saj za uživanje mesa in mesnih izdelkov ubijemo nepredstavljivo ogromno število živali, ki pred smrtjo pretrpijo veliko strahu in agonije. Tudi v Sloveniji zavržemo velike količine hrane, tudi mesa. Prehrambna piramida priporoča zaužitje mesa do 3x na teden in ne več.

Povezava do odličnega interaktivnega predavanja: Podnebni meni, izvaja Gaja Brecelj, Umanotera :

Bodimo hvaležni za naš dom Zemljo, ki nam nudi lepo življenje za vse in za dobrine, ki jih imamo na voljo. Bodimo spoštljivi do narave, živali in hrane.

Mojca Furlan

Vir slike: https://ekosola.si/

Dostopnost