Mobilnii telefoni so postali skorajda nepogrešljivi, še posebej v očeh mladih, ki včasih imajo občutek, da brez njih ne morejo živeti. Čeprav so ti telefoni velikorat zelo koristni, se v zdanjem času kažejo tudi negativni učinki njihove uporabe, še posebej med učenci. O tem poroča članek v Dnevniku z naslovom “Zvonjenje vašega telefona poneumlja in omejuje zmožnost učenja”, objavljen dne 15. februarja 2012.

V članku beremo:

“Washington – Znanstveniki trdijo, da naši možgani veliko učinkoviteje delujejo, če so naši mobilni telefoni nastavljeni na tiho – to pa še posebej drži, če imate za zvonjenje mobilnika nastavljeno vašo priljubljeno skladbo. Vsakič, ko jo slišite, se naši možgani očitneje obremenijo.

Znanstveniki z Univerze St. Louis iz Združenih držav ugotavljajo, da se študentje tudi do 25 odstotkov slabše odrežejo pri učnih uspehih, če jim med učenjem nekajkrat zazvoni mobilni telefon. Najslabše rezultate so dosegali tisti, ki so imeli za zvonjenje nastavljeno priljubljeno skladbo. Vsakič, ko so jo slišali, so se njihovi možgani očitneje obremenili.

Znanstvenik Jill Shalton je povedal: “Zvonjenje telefonov je v javnih prostorih še kako moteče. Sedaj pa ugotavljamo, da imajo tovrstne motnje tudi dejanske posledice na učne sposobnosti človeka.“

Omenjeni znanstvenik je opravil mnogo preizkusov s svojimi študenti in dognal, da moteče zvonjenje med predavanji tudi do 25 odstotkov poslabša zmožnost študentov za pomnjenje. Presenetljivo pa je bilo dognanje, da so najbolj moteča zvonjenja priljubljenih skladb. Ta namreč izzovejo še intenzivnejše motnje, saj jih navadno povezujemo z določenimi dogodki oz. intenzivneje vplivajo na naša čustva.

Študija je sicer tudi pokazala, da so bili študenti, ki so bili izpostavljeni ponavljajočim zvočnim motnjam, naposled tudi sposobni motnje ignorirati in tudi uspešno nadaljevati z učenjem.”

Đulijana Juričič, vodja projekta

Vir slike: http://www.visualphotos.com/image/2×3429250/man_jumping_in_fear_of_a_ringing_mobile_phone

Dostopnost